divendres, 3 d’abril del 2020

Estat d'alarma (8): desbloquejant consignacions judicials

 
Tal com hem anat informant, com a conseqüència de l'estat d'alarma s'ha suspès tots els senyalaments judicials i se n'han paralitzat tots els terminis que se n'havia iniciat el còmput. A més a més, per tal d'evitar la propagació de la malaltia del COVID-19 els funcionaris judicials, majoritàriament. han deixat d'assistir al seu lloc de treball només anant-hi pels serveis mínims i urgents.
 
Totes les persones que es troben immerses en procediments judicials en els que hi ha un conflicte per diners han tingut les amargues experiències de guanyar un procediment judicial i que el demandat consigni l'import en el compte de consignacions del Jutjat; o bé que s'hagi hagut d'executar un pronunciament i que s'hagi embargat els comptes o el sou de l'altra part per a poder cobrar; i que en ambdós casos es tardin setmanes a percebre aquests imports o s'hagi de complir una burocràcia insòlita, unes esperes desesperants o unes limitacions d'horari per a realizar els cobraments a l'entitat bancària que en té conferida la gestió.
 
Per tal d'agilitzar els cobraments de quantitats consignades en un entorn judicial on s'ha d'acreditar l'urgència per accedir a la tutela judicial efectiva, s'ha hagut de dictar una Instrucció (Instrucció 1/2020 del Secretari General de l'Administració de Justicia) per a agilitzar els cobraments de quantitats consignades i que aquestes no es trobin retingudes fins el final de l'estat d'alarma.
 

Font: Pixabay

Atès que tota normativa, normalment es presta a interpretacions, molts Lletrats de l'Administració de Justicia han interpretat, a la vista del contingut de l'esmentada Instrucció, que només cal realitzar la transferencia de les quantitats consignades en assumptes de dret de família atès que en la part explicativa d'aquesta instrucció es parla precisament de les quantitats consignades en dret de familia com un exemple. Però si anem a la part dispositiva no es fa cap limitació per quantitats consignades en cap ordre jurisdiccional, i per tant, es poden cobrar les quantitats consignades en qualsevol d'ells, sigui l'ordre civil, de familia, social, contenciós administratiu o penal, qualsevol. I és lògic, ja que atesa les dificultats de tresoreria que provoca la gairebé aturada del país per combatre la pandèmia del corona virus COVID-19, aquesta injecció de quantitats a qui s'ha vist perjudicat i sorprès en la bona fe per la morositat o la mala sort de patir un conflicte que arriba als Jutjats per a ser resolt, es fa necessària i imprescindible. Al compte de consignacions judicials, aquest import no hi fa res. A la butxaca dels ciutadans permet fer-ne un ús raonable en les circumstàncies en les que ens trobem.
 
Així, aquesta semana hem aconseguit desbloquejar prop de 66.000 € que s'havien consignat a mitjans del mes de març per a una persona autónoma que havia guanyat un plet civil, que ha hagut de tancar el seu negoci per no estendre la malatia, de baixa mèdica per sospita de patir-la i que no disposa d'ajudes de l'estat per sortir dels problemas de tresoreria perquè teòricament pot continuar obert i en actiu, i que inicialment, no havia de rebre ni un cèntim segons el criteri inicial de molts Lletrats de l'Administració de Justicia de només alliberar les quantitats vinculades a procediments de família. Tot plegat amb només una simple transferencia.
 
Cal interpretar les normes amb sentit comú per en aquestes difícils circumstàncies per tots, no causar perjudicis que poden ser irreparables, i que s'interpreti per tots els Lletrats de l'Administració de Justicia que cal transferir qualsevol quantitat que es trobi consignada al seu legítim titular.
 
Pots contactar amb mi a través del meu correu electrònic.
 
Jaume Pich
Advocat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada