dilluns, 15 de gener del 2018

Maternitat i IRPF: inici dels procediments judicials


Fa uns mesos vam iniciar nombroses revisions de declaracions d'IRPF en les quals  reclamàvem que l'Agència Tributària retornés l'import pagat de més per la tributació de les prestacions de maternitat rebudes de la Seguretat Social. Tal com estava previst, tant l'Agència Tributària com el Tribunal Econòmic Administratiu de Catalunya han resolt que no s'havia de tornar cap quantitat i que les prestacions de maternitat tributaven com a rendes subjectes a l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques. Contra aquestes resolucions de carácter Administratiu hem començat a interposar recursos contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justicia de Catalunya. De moment, tots els procediments s'han repartit a la Secció primera d'aquest tribunal.


Mentrestant, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid, en una nova sentencia, ha tornat a fallar a favor de les contribuents i ha ordenat a l'Agència Tributària la devolució d'importants quantitats, en considerar que la prestació de maternitat rebuda de l'INSS hauria d'estar exempta de tributació.
Imatge lliure de drets d'autor obtinguda de www.pixabay.com
Malauradament, desconeixem de l'existència de resolucions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que ens permetin aventurar el resultat en aquests procediments interposats. Desconeixem si fallarà en el mateix sentit que el Tribunal de Madrid (a favor de les contribuents) o en el mateix sentit que el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, que en una única resolució ha fallat a favor de l'Agència Tributària. Tampoc tenim coneixement que s'hagi interposat cap recurs de cassació al Tribunal Suprem per a unificar doctrina i que posi fi a aquesta controvèrsia, que entenem que s'hauria de decantar a favor dels contribuents i declarar no subjecte i exempta de tributació la prestació de maternitat que es rep de l'INSS. Seria una bona forma d'afavorir l'increment de la natalitat.

Per a més informació, vés a: PREGUNTES MÉS FREQÜENTS

Jaume Pich
Advocat. Mediador.

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada