divendres, 27 de març del 2020

ESTAT D’ALARMA (6): ELS TESTAMENTS HOLÒGRAFS



Les nostres vides han canviat de forma radical les darreres últimes setmanes. Confinaments a la llar, tancament de botigues i comerços no essencials, suspensions de contractes de treball ... i la sensació que res més tornarà a ser igual.

I a vegades en aquesta situació dramàtica, un reflexiona sobre la necessitat d’organitzar el patrimoni més enllà de la nostra existència, és a dir, ordenar qui serà hereu i com s’endreçaran els nostres béns i drets patrimonials després de la mort.

Des de temps immemorials la forma típica d’ordenar la nostre successió és el testament. Tant si ens sembla correcte el destí que dona la Llei al nostre patrimoni un cop difunts, com si volem canviar alguna disposició d’aquesta, és sempre recomanable atorgar un testament que facilitarà els tràmits i costos de l’acceptació de l’herència per part de les persones hereves, així com donarà seguretat jurídica a la successió.

El testament és un document que és la més alta expressió de la llibertat de disposició patrimonial ja que l’únic límit que hi ha és la concessió de la llegítima als legitimaris (a Catalunya són els fills amb un límit d’una quarta part del cabal hereditari) i que ha d’instituir com a mínim un hereu. Si bé l’habitual és que el testament s’atorgui de forma notarial per motius de seguretat jurídica, és a dir, anant al notari que plasmarà en un document públic les nostres darreres voluntats i n’apreciarà la capacitat legal, hi ha altres formes d’atorgar testament sense intervenció notarial en el moment de l’atorgament.

En aquests temps de dificultats en els desplaçaments, en els moviments o per restriccions a les oficines dels notaris per força major, ens podem trobar que no puguem accedir a un notari per a atorgar el testament que indica les nostres darreres voluntats o que aquest no es pugui atorgar perquè el Notari no pot accedir a nosaltres ; i seria una llàstima que no es poguessin complir les darreres voluntats perquè no s’ha pogut modificar unes d’anteriors, o no s’ha pogut formalitzar abans un testament pels motius que sigui.

En aquests casos en els que no podem realitzar un testament obert davant de notari, és possible realitzar un TESTAMENT HOLÒGRAF. El testament hològraf és un testament que es caracteritza perquè està atorgat pel testador manuscrit i autògraf sense la intervenció del notari.  A continuació en veurem les característiques principals així com la seva forma i formalitats:

-          Només poden atorgar testament hològraf les persones majors d’edat i els menors emancipats.

-          Perquè el testament hològraf sigui vàlid cal:

o   Que estigui escrit i signat de manera autògrafa pel testador amb la indicació del lloc i la data de l’atorgament.

o   Si conté paraules ratllades, esmenades, afegides o entre línies, l’atorgant les ha de salvar amb la seva signatura.

o   Amb posterioritat, cal presentar-lo davant un Notari per a què sigui adverat i protocol·litzat.

-          Els testaments hològrafs caduquen si no es presenten davant d’un notari perquè siguin adverats i protocol·litzats en el termini de quatre anys comptats des de la mort del testador.

En definitiva, es necessita en primer lloc escriure de forma autògrafa el testament complint les formalitats i forma que s’han descrit anteriorment i en segon lloc, adverar-lo i protocol·litzar-lo un cop el testador ha mort.

De totes formes, atès que els testaments hològrafs solen ser conflictius i causa de litigiositat, en cas que hagi desaparegut la causa de la impossibilitat d’acudir a un notari després d’atorgar-lo, recomanem sempre, anar al notari a atorgar un nou testament i destruir l’hològraf. Tampoc es recomanable atorgar un testament hològraf si podem anar al Notari a manifestar les nostres darreres voluntats en aquests atribulats temps.

També existeix el risc, que el testament hològraf es perdi o es destrueixi i no es puguin complir les darreres voluntats del testador. Per tant, cal adverar-lo i protocol·litzar-lo quan abans millor per a què les darreres voluntats puguin sortir efectes legals.

Finalment, si les nostres darreres voluntats coincideixen amb el darrer testament que haguem fet o bé, si no n’hem fet mai, aquestes coincideixen amb el destí legal que dona la llei a les herències on no hi ha testament, no és recomanable realitzar un testament hològraf ja que pot introduir confusió i litigiositat en l’herència o incrementar-ne els costos d’acceptació d'herència als hereus de forma innecessària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada