dilluns, 16 de març del 2020

Estat d'alarma (1). Situació vinculada als procediments judicials en curs.

El passat dia 14 de març el Gobierno de España va decretar l'estat d'alerta com a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la pandèmia del coronavirus (covid-19). En  aquest enllaç teniu disponible el Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el COVID-19.
Per tal d'aturar el contagi de la malaltia s'ha dictat una sèrie de mesures que eviten el contacte social de les persones que sembla ser que és la única forma d'evitar la progressió de la malaltia i que aquesta col·lapsi els serveis sanitaris. Atès que en les tribunals s'hi resolen les controvèrsies de tota mena entre persones conforme uns procediments donats, es tracta d'evitar que la resolució d'aquests conflictes interpersonals siguin una font de contagi de la malaltia i per això, i per tal d’evitar perjudicis legals a les persones que tenen procediments en curs en els tribunals s’ha arbitrat una suspensió dels procediments en els següents termes:
A)     Es suspenen tots els terminis processals en tots els ordres jurisdiccionals, és a dir, civils, penal, contenciós administratiu, social i militar, fins que s’aixequi l’estat d’alarma. Aquesta previsió afecta a situacions com la que s'exemplifica a continuació: hem rebut una demanda judicial el dia 12 de març i ens concedeixen vint dies per a contestar-la. Només haurà transcorregut un dia hàbil  i per tant, quan s’aixequi l’estat d’alarma ens en restaran 19 per a completar el tràmit. Tot i que és important contactar amb un advocat en aquestes situacions i que ens doni el suport habitual, degut a l’estat d’alarma no ens podrà atendre presencialment o no podrem obtenir amb facilitat proves de les que no disposem; i la suspensió, és una manera d'evitar un perjudici per les mesures de contenció.
B)      Es suspenen tots els judicis que hi havia senyalats durant el període en el que estigui en vigor l’estat d’alarma (15 dies a comptar des del dia 14 de març i sense perjudici de les pròrrogues que es puguin acordar). En aquest sentit, els Advocats estem rebent resolucions del Jutjat suspenent els judicis de les dues properes setmanes. Veurem si aquesta situació es perllonga en el temps.
C)      Els Jutjats (i el Registre Civil) estan pràcticament tancats amb personal per sota de mínims. Per tant, ni els funcionaris ni els advocats podrem donar informació sobre el curs de les actuacions més enllà de la informació de que les actuacions estan suspeses fins que s’aixequi l’estat d’alarma.
D)     Malgrat la suspensió de les actuacions judicials, les actuacions urgents i indispensables segueixen el seu curs i es celebraran. Són les següents:
1.       Qualsevol actuació judicial que, de no practicar-se, podria derivar un perjudici irreparable a criteri del Jutge encarregat del cas. Caldrà consultar amb l'advocat si el nostre cas concret queda afectat per aquesta situació.
2.       Tots els serveis de guàrdia en l'ordre penal, exclusivament a efectes de detinguts i incidències.
3.       Els internaments urgents de l’article 763 de la L.E.C.
4.       Adopció de mesures cautelars o altres actuacions inajornables, com les mesures de proteccions de menors de l’article 158 CC.
5.       Registre civil: Expedició de llicències d’enterrament, celebració de matrimonis de l’article 52 CC i inscripció de naixement en termini peremptori.
6.       Actuacions amb detinguts, presos i persones privades de llibertat (estrangeria).
7.       Actuacions inajornables d’adopció de mesures cautelars, aixecaments de cadàver, entrades i registres.
8.       Actuacions urgents d’ordres de protecció i qualsevol mesura cautelar en matèria de violència sobre la dona i menors.
9.       Actuacions urgents en matèria de vigilància penitenciària.
10.   En l’ordre contenciós administratiu, les autoritzacions d’entrades sanitàries, urgents i inajornables, drets fonamentals de resolucions amb caràcter urgent, mesures cautelaríssimes i cautelars i recursos contenciosos-electorals.
Igualment, procediments d’autorització o ratificació judicial de les mesures que les autoritats sanitàries considerin urgents i necessàries per a la salut púbica i impliquin privació o restricció de la llibertat o d’altre dret fonamental.
11.   En matèria laboral (jurisdicció social), celebració de judicis urgents per la llei i les mesures cautelars urgents i preferents.
12.   Procediments de vulneració de drets fonamentals i urgents.
 No cal dir que aquestes actuacions que no es suspenen s’hauran de celebrar amb garanties per evitar el contagi de la malaltia, tant del personal adscrit al Jutjat, com al personal col·laborador amb la justícia (advocats, procuradors, perits ...) així com de les persones interessades.
En definitiva, més enllà de les molèsties del perjudici temporal que es pugui produir (que segur que serà alt però difícilment irreparable), aquesta norma dona seguretat jurídica i evita els perjudicis que hi podia haver no només de contraure la malaltia en qualsevol actuació judicial, sinó també de no poder contactar amb l'advocat de confiança.
Per a qualsevol dubte, contacteu amb nosaltres a través d'aquest blog o amb un advocat de la vostra confiança.
 
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada