divendres, 1 de setembre del 2017

RECLAMACIONS DE DEUTES A SOCIETATS MERCANTILS EXTINGIDES


Es planteja si és posible reclamar judicialment un crèdit impagat no prescrit a una societat que s'ha dissolt i liquidat, i per tant extingida la seva personalitat jurídica en el Registre Mercantil. Sovint ens trobem que societats es dissolen i es liquiden, sense que abans s'hagi procedit a pagar tots els deutes socials, com una forma de burlar els legítims drets de crèdit dels creditors. Si bé aparentment, un pot tenir la sensació que no es podrá reclamar ja que la societat ha desaparegut del tràfic mercantil amb la seva dissolució, liquidació i extinció, el cert és que la Llei preveu alguns mecanismes de reclamació en cas de frau als legítims interessos dels titulars de crèdits contra la societat extingida.

Imatge lliure de drets d'autor obtinguda de pixabay.com
S’haurà d’esbrinar, en primer lloc, si l’empresa deutora ha lliurat la quota de liquidació als seus socis. Tota empresa en forma de societat es pot dissoldre i liquidar en qualsevol moment si concorren les causes legals per això. El procés és dissoldre la societat i nomenar uns liquidadors que substituiran els administradors socials i que tindran com a principal encàrrec legal la conclusió dels negocis pendents de la societat, la venda dels seus actius, i amb el producte obtingut de l’alienació del patrimoni, pagar els deutes que aquesta tingui. Les anomenades tasques de liquidació haurien de tenir una durada no superior als tres anys. Un cop alienat tot el patrimoni social i pagats els deutes, els socis podran cobrar l’anomenada quota de liquidació, i llavors, els liquidadors compareixeran davant notari i declararan que la societat s’ha liquidat i que els socis han rebut la seva quota de liquidació sol·licitant al Registre Mercantil que inscrigui l’extinció de la societat.

La llei de societats de capital preveu que en cas que apareguin deutes sobrevinguts, és a dir, aquells no pagats durant el procés de liquidació, en seran responsables els socis fins al límit de la quota de liquidació que hagin percebut, sense perjudici de la responsabilitat en la que haguessin incorregut els liquidadors.

Cal tenir present, a més a més, que la Llei prohibeix als liquidadors pagar la quota de liquidació si abans no s’han satisfet tots els deutes socials, així com els obliga a consignar judicialment els deutes que els creditors no percebin. I la Llei també exigeix als liquidadors que sol·licitin un concurs de creditors al Jutjat si els deutes tenen un valor superior al valor dels actius. No cal dir que l’incompliment d’aquests deures genera responsabilitat personal dels liquidadors, essent en aquest cas, un deute sobrevingut possible motiu de responsabilitat.

I, a la responsabilitat dels socis, fins el límit de la quota de liquidació percebuda, i la dels liquidadors, per l’incompliment de les seves obligacions, hi ha la responsabilitat dels antics gestors o administradors de la societat si es donessin unes determinades circumstàncies que convindria analitzar.

Imatge lliure de drets d'autor obtinguda a pixabay.com
Per tant, es possible reclamar judicialment el crèdit que tindrà la consideració de deute sobrevingut per l'empresa deutora, sempre que no hagi prescrit la reclamació, i obtenir-ne l’oportuna satisfacció que inclourà els corresponents interessos de demora. Caldrà reclamar aquestes responsabilitats als socis i en el seu cas als liquidadors i/o als antics administradors de la societat, la qual cosa podrà fer en un despatx d’advocats especialitzat en aquesta mena de reclamacions com el nostre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada