divendres, 29 de maig del 2020

Mesures fiscals i mercantils del RDL 19/2020 de 27 de maig de 2020



El nou RDL 19/2020 adopta mesures en matèria agrària, científica, econòmica, d’ocupació i seguretat social, tributàries i mercantils. Volem destacar-ne les mesures més importants a efectes tributaris i mercantils.

A efectes mercantils modifica els terminis de formulació i aprovació de comptes anuals, afectant altres aspectes com els llibres de comptabilitat i el seu dipòsit.

·      Modificació terminis de formulació dels comptes anuals per part de les societats / Fundacions / Cooperatives / etc, d’aprovació d’aquests comptes per part de Juntes Generals / Patronats, etc, i dates de presentació dels mateixos al Registre Mercantil o altres corresponents:

-       La data a partir de la qual es compta el termini per a la formulació dels Comptes Anuals passa a ser l’1/06/2020 (abans era a partir de la finalització de l’estat d’alarma, ara es desvincula de la finalització de l’estat d’alarma marcant un dia en concret). Per tant, el termini màxim de formulació dels Comptes Anuals d'una entitat serà de 3 mesos a partir de l’1 de juny. Una societat l'exercici de la qual va acabar el 31/12/2019, serà el 31/08/2020.

-       El termini d’aprovació dels Comptes Anuals per part de la Junta General de socis/accionistes passa a ser de 2 mesos, a partir de la finalització del termini per a formular-les (abans era de 3 mesos), per tant, entitats amb exercici coincident amb l'any natural podrien aprovar els seus comptes anuals fins el 31 d'octubre.

-       Donat que hi ha un mes de termini per a presentar els comptes en el Registre Mercantil després de la seva aprovació, el darrer dia per a dipositar els Comptes Anuals al Registre Mercantil serà el 30/11/2020.

-       Donades les consultes efectuades sobre la presentació dels Llibres oficials al Registre Mercantil, tot i que no es determina en cap de les modificacions el  termini específic sobre aquest tema, cal suposar que aquests es poden presentar fins el 30/09/2020.

Als efectes tributaris volem destacar els que afecten a l'Impost sobre Societats, els terminis dels quals estan coordinats amb els dels comptes anuals en l'àmbit mercantil: 

-       S’estableix que el termini per a presentar la declaració continua sent el mateix de sempre, es a dir el 25 de juliol (27 de juliol en aquest cas ja que el 25/07 cau en dissabte) (6 mesos + 25 dies de la finalització de l’exercici econòmic), encara que els Comptes Anuals no hagin estat aprovats amb anterioritat (la formulació pot ser fins el 31/08/2020 i l’aprovació pot ser fins el 31/10/2020).

-       Si els Comptes Anuals no han estat aprovats, s’utilitzaran les dades comptables fins el moment per a calcular i presentar l’Impost sobre Societats.

-       En el cas de que les dades dels Comptes Anuals aprovats amb posterioritat a la presentació de l’Impost sobre Societats fossin diferents, s’haurà de presentar una segona declaració amb termini fins el 30/11/2020.

-       En el cas que sigui favorable a Hisenda, tindrà la consideració de declaració complementària. Si fos amb ingrés, meritarà interessos de demora des del 27/07/2020 (3,75% anual), però sense recàrrecs afegits, per presentació fora de termini.

-       En el cas que sigui favorable al contribuent, també s’haurà de presentar una segona declaració amb el mateix termini, sense que això limiti les facultats de l’Administració per a comprovar la primera i la nova autoliquidacions. 

-       El termini de 6 mesos a partir del qual es meriten interessos de demora a favor del contribuent, si la quantitat que resulti a retornar per la presentació de l'autoliquidació no s'ha fet efectiva, es comptarà a partir del 30/11/2020. 

-       No obstant, quan de la rectificació en resulti una quantia a tornar com a conseqüència de un ingrés efectiu de l’autoliquidació anterior,  es meritaran interessos de demora sobre aquesta quantia des del 27/07/2020 fins a la data de la seva devolució. 

·      Ajornament d’impostos de societats/professionals/autònoms que s’hi van poder acollir 
segons el RD-Llei 7/2020 al procediment especial pel COVID-19, gaudiran de 4 mesos sense interessos, davant dels 3 mesos que preveia la norma fins ara. Aquest ajornament especial que era de 6 mesos tindrà, per tant, 4 mesos sense interès i 2 amb un interès del 3,75%.


Esperem sigui del seu interès, quedant a la seva disposició per a resoldre qualsevol dubte o aclariment. Atès que contínuament es modifiquen normes, s’aproven Ordres ministerials que les desenvolupen, es publiquen criteris d’interpretació pot ser convenient accedir al Codi actualitzat que es publica  a la pàgina web del BOE a l'enllaç de Codi Actualitzat COVID .


Manresa, 28 de maig del 2020.





Anna Riera / Jaume Pich

Ramon Riera / Josep Trullàs

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada